Skip to main content

A Magyar Elektrográfiai Társaság

Társaságunk 2001-ben alakult Budapesten, a Bartók 32 Galériában, a nagyrészt az 1996-ig működő Árnyékkötők művészeti csoport művészeiből 19 alapító taggal

Tagjaink összetétele igen színes: hagyományos, klasszikus műfajok területéről, festők, grafikusok, szobrászok, kik kísérletező, újító szándékkal alkotnak, művészeti szakemberek: művészettörténészek, művészeti írók, akik mélyrehatóan foglalkoznak az elektrográfiával, mint forradalmian új műalkotási lehetőséggel.

Elektrográfia

egy új képzőművészeti műfaj gyűjtő fogalma. Alkotóművészei  felvállalják az  elektronikus, digitális alkotási módokat. Eszközeik: számítógép, fénymásológép, szkenner, digitális fényképezőgép, stb., melyek a művészi kifejezés eszköztárát gazdagítják, a művészi kifejezést árnyalják, rétegzettebbé teszik, új vizuális képi világot létrehozva.

A 2000-ben, a Bartók 32 Galériában megrendezett bemutatkozó kiállításunkat, a következő év elején már Zalaegerszegre kérték, és azóta is folyamatosan szerepelünk a hazai művészeti életben.

2003-ban honlapot hoztunk létre a C3 Művészetközpont szerverén: www.c3.hu/~met címen.
Az interneten  2007-ben blogot nyitottunk http://elektrographia.blogspot.hu címen.
2010-ben új honlapot nyitottunk www.elektrografia.hu néven, melyen folyamatosan közöljük az elektrográfiával kapcsolatos eseményeket, társasági programjainkat.
2003-ban a   MAOE Duna Galériájában bemutatkozó kiállításunk alkalmából MET  katalógust jelentettünk meg.

Mára 91-re gyarapodott létszámunk.

Nemzetközi kiállításaink

Első külföldi kiállításunk, 2002. szeptember 27- november 3 között,  meghívással történt, a belgrádi,  Nemzeti Múzeum  Grafikai Kabinetjének vezetőjétől Dragana Kovacic, művészettörténésztől, a „Magyar elektrográfia” című kiállítás bemutatására, 16 magyar művész, MET tagok és meghívott művészek részvételével.

További sikeres bemutatkozásunk volt Újvidéken  Zentán, Prágában, Romániában Kolozsvárott, Hollandiában Schiedam-ban, Finnországban, Helsinkiben, Dunaszerdahelyen, és legutóbb 2011-ben Berlinben.

2005. januárjában Krakkó Budapestre látogat címmel, a Krakkói Nemzetközi Nyomat Triennálé anyagából válogatást mutattunk be, a Millenáris Parkban, Budapesten a Győri Múzeummal közös együttműködésben.
2000-től  sikeresen megrendezzük 2-3 évente a „Matricák” Kisméretű Elektrográfiák nemzetközi kiállítás-sorzatunkat Budapest több galériájában, 20 résztvevő ország művészeinek munkáiból.
2000. Vigadó Galéria; 2002. Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház; 2004. Vasarely Múzeum;
2007. DUNA Galéria, FISE Galéria, Magyar Műhely Galéria, Képíró Galéria,
2010. DUNA Galéria, Karinthy Szalon, Magyar Műhely Galéria, D-udvar Galéria  
2012. Próféta Galéria, MTA Jakobinus Terem, ART9 Galéria, Erllin Galéria, Budapest

Az eltelt  évek során számos hazai, országos, nyitott, csoportos kiállítást rendeztünk Budapesten és országszerte.  
2006-ban PIXEL c. Digitális Nyomatok Szemléjét a V:A:M: Design-ben Budapesten,
2010-ben MEGA-PIXEL címmel nyitottuk meg hazai országos rendezvénysorozatunkat a FUGAban és az Olof Palme Házban.
2014. évi rendezvényünk bemutatása:  Budapesten, MÜSZI, FUGA, ARTEN Galéria, MKISZ Andráddy úti Galériája, Vízivársi Galéria, Szentendrén MANK Galéria.

Két fontos kezdeményezésbe fogtunk 2008-ban, melyet azóta is folyamatosan, 2-3 évente szervezünk

1. A magyar elektrográfia történetének feldolgozása, bemutatása kiállítások formájában, melynek célja egy összefoglaló, áttekintés, mely a magyarországi  elektrográfia jelenségét elemzi, bemutatja a kezdetektől napjainkig.

Ennek első kiállítását a budapesti Ferencvárosi Pincegalériában valósítottuk meg.
A kiállítás törzsanyagát a Képírás Művészeti Alapítvány anyaga képezte, ezt kiegészítettük a MET archívumából, valamint olyan, ma már jelentős életművel rendelkező művészeket kerestünk fel, akik a legkorábban kezdtek foglalkozni az elektrográfiával Magyarországon, mint pl. Halbauer Ede, Lévay Jenő, Hegedűs 2 László…

 „A magyar elektrográfia története”  I.   Ferencvárosi Pincegaléria, Budapest
„A magyar elektrográfia története”  II.   Karinthy Szalon, Budapest
„A magyar elektrográfia története”  III.  Vigadó Galéria, Szigetvár

2. A digitális hatások a kortárs magyar képzőművészetben című rendezvénysorozatunk elindításának célja: nyitás a társművészek, -művészetek felé, a kapcsolódások, összefüggések  feltérképezése a műfaji átfedéseken keresztül, hogyan alakult-alakul az elektrográfia, annak hatása hogyan alakult, hogyan érvényesül a hazai képzőművészetben az elmúl évtizedek során és napjainkban.

Első tárlatát Athatások címmel a DUNA Galériában rendeztük meg, három MET tag (Bátai Sándr, Pál Csaba, Stark István)  és három festőművész (Csurka Eszter, Nagy Gábor György, Várady Róbert) részvételével. A kiállítás kurátori feladatára Szeifert Judit művészettörténészt kértük fel.
Ezt követően Agóra Digitáliában címmel  Budapesten a MAOE Székházában (Olof Palme Ház), 2009. július 3-án nyitottuk meg, Bordács Andrea esztéta kurátori közreműködésével.

A tárlaton Szombathy Bálint 2008. évi Munkácsy-díjas tagunk kamara kiállítása is látható volt, a művész eddig még ki nem állított telefotóiból.
Itt már bemutattunk videófilmeket, DVD-éket, installációkat is.  Összesen 38 alkotó vett részt -  MET tagok és meghívott művészek.

Kiállítási eseménysorozatainkat kiadványok formájában folyamatosan dokumentáljuk segítő partnereinkkel a KÉPRÁS Művészeti Alapítvánnyal és a Szigetvári Zöld Zóna Egyesülettel együttműködve.

2011-ben új logóval, arculattal, új honlappal, friss szemlélettel, tervekkel folytattuk tevékenységünket.
A koncepciónk is bővült abban a tekintetben, hogy a nyomatokon kívül ezúttal más, és több, médiával készült digitális alkotásokat is bemutatunk kiállításainkon, pl. fény-videó-installációkat, objekteket, MELY MŰVEK MEGALKOTÁSÁNÁL, AZ ELEKTRONIKA, AZ ELEKTRONIKUS FÉNY és a MOZGÁS  JÁTSZIK meghatározó SZEREPET.

Célunk

- lehetőséget teremteni az elektronikus eszközökkel alkotott művek bemutatására,
- tárlatainkkal keresztmetszetet, áttekintést adni az elektrográfiai műfaj alakulásáról,
- figyelni az újabb tendenciákra, fiatal tehetségekre, a figyelemreméltó hazai eredményekre.

Archívummal rendelkezünk, melyet a kezdetektől fogva tudatosan alakítottunk ki, a rendezvényeinken szereplő művészek felajánlott munkáiból, mely mára kb. 400 művet tartalmaz. Az archívumi képanyagból időszaki kiállításokat rendezünk Budapesten és vidéken meghívásra, felkérésre, ill. évfordulós alkalmakra. (Költészet Napja, 1956-os megemlékezés, BA Elektrográfiai Múzeum nyitókiállítása, stb.)

2010. fontos évszám, Szigetváron alapítótársként a Szigetvári Zöld Zóna Egyesülettel létrehoztuk a Bohár András Magyar Elektrográfiai Múzeumot, amely Magyarországon és a közép-európai térségben is egyedülálló művészeti intézmény. A múzeum gyűjteményében jelentős számú elektrográfiai munkát helyeztünk letétbe archívumunkból. A gyűjteményből redszeresen szervezünk itthon és külföldön válogatott kiállításokat.

A Magyar Elektrográfiai Társaság egyik fontos tevékenysége a 2002-2010 között a Miskolci XXI. Grafikai Biennálé elektrográfiai anyagának zsürizésében való részvétel volt.
2014. őszén pályázaton megnyertük a XI. kerületi Önkormányzattól a XI. Bölcső u. 9 szám alatt lévő helyiségeket, ahol szeptemberben megnyitottuk a MET Galériát, mely az ország első elektrográfiai műveket bemutató galériája. További lehetőségeket biztosít az elektrográfiai műfaj népszerűsítésére, megismertetésére, közösségi programok szervezésére, kísérleti alkotóműhely kialakítására.

Kiállítás sorozat

3szög-; Jubilálók sorozatok a MET tagjainak bemutatását, a Kitekintés-külföldi művészek megismertetését tűzte ki céljául.

Együttműködő partnereink

Médiapartnereink

Spanyolnátha művészeti folyóirat, Miskolc
ARTPORTAL
Képírás internetes művészeti folyóirat.
Magyar Műhely művészeti folyóirat
dokuweb.hu

2015-ben együttműködési szerződést kötöttünk a szekszárdi Művészetek házával a Digitális AGÓRa _ Digitális Alkotások Nemzetközi Tárlata  megrendezésére. 2015-2018-2021

Működésünket, programjainkat pályázatokból és önkéntes munkával valósítjuk meg.

Nyitott rendezvényeink hiánypótlóak, egyre nagyobb az érdeklődés, az igény a bemutatkozási lehetőségre.

A MET Alapszabálya

Számviteli beszámolók

A Társaság gazdálkodása

Kapcsolat

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
HAász Ágnes elnök
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Mobil: +36 20 503 7240

MET Galéria elérhetősége

1117 Budapest, Bölcső u. 9. fsz. üzletsor 1.

Közösségi média

Adó 1 % felajánlása

Doklist.com által hitelesített szervezet

Legfrissebb híreink


Támogatóink

NKA 25 eves logo szinesA Nemzeti Kulturális Alap 2023-ban támogatta a MET Galéria éves kiállítási programját és a hozzá kapcsolódó katalógus megjelenését.

mma2022-ben támogatta a Magyar Elektrográfiai Társaság és a MET Galéria éves kiállítási és szakmai programjait.

elmű logó2020-ban támogatta a MET Galéria kiállításait, katalógusát (2018. évi) és a szakmai rendezvényeit.

nea 012023-ban a  MET működését a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.

mkitsz

hungart

Ujbuda uj

2022-ben támogatta a MET éves működését, és a MET Galéria éves kiállítási programját.

sylenta

56


Linkgyűjtemény


Impresszum

Magyar Elektrográfiai Társaság/MET


Hungarian Electrographic Art Association/HEAA

 • Cím:
  H-1116 Budapest, Adony u. 8. V/24. HUNGARY
 • Alapítás éve:
  2001
 • Cégbejegyzés száma:
  10588/2003
 • Adószám:
  18244645-1-43
 • Számlaszám:
  11600006-00000000-39086527
 • Taglétszám::
  91
 • Web:
  www.computerart.hu
 • E-mail:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Kapcsolat:
  HAász Ágnes elnök
 • E-mail:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Mobil:
  +36 20 503 7240
 • MET Galéria :
  1117 Budapest, Bölcső u. 9. fsz. üzletsor 1.

Együttműködő partnerek


Médiapartnerek


Copyright © 2023 Computerart.hu