A HÉT MŰTÁRGYA - Interjú Csízy László képzőművésszel

csizy reszek es hullamok

Részek és hullámok, 2017. komputergrafika, 70x70 cm

 

 

csizylaszlo  CSÍZY LÁSZLÓ

  Rimaszombat, 1943

  www.csizy.hu

  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  +36 30 951 0970

  H-1031 Budapest, Rozália u. 38-42 C/5

 

Mikor kezdtél el elektrográfiai alkotásokat létrehozni?

A számítógép használatával a 70-es évek közepétől kísérleteztem. Kiállításokon 1981-től szerepelek számítógépes munkáimmal.

Miért szereted ezt a műfajt?

A 70-es években a számítástechnika a jövő új, nagy lehetőségének látszott. Hittem abban, hogy a képzőművészet számára is rendkívül hasznos lehet. A kísérletezések közben egyre jobban kötődtem ehhez a világhoz, melyet ma is nagyon szeretek. A számítástechnika révén a látható jelenségek új részleteit lehet feltárni. Rendszerekben gondolkozhatom. Közelíteni tudom a „reál” és a „humán” gondolatokat. A számítástechnikai eszközök a munka hatékonyságát, a képi megvalósítás lehetőségeit nagymértékben támogatják.

Kik hatottak, hatnak a munkásságodra?

Nincs kiválasztott személyes példaképem. Gyermekkoromtól kezdve sok időt töltöttem a klasszikus művek reprodukcióinak megismerésével, kezdetleges rajzolgatásával, majd később a múzeumok és galériák látogatásával. Az alkotók értelmi és érzelmi megértésére törekszem, még ha nem is mindenben hatnak rám egyértelműen.

Szeretnénk, ha betekintést adnál az elektrográfiai alkotói módszeredbe.

Gyakran készítek makrofotókat a számomra izgalmas természeti részletekről. Nem a naturális megjelenés, hanem a mögötte rejlő struktúra, az apró részletekből kialakuló foltrendszer, az ebből származó háló szövedéke érdekel. A hálót vizuális műveletekkel módosítom. Mindehhez nélkülözhetetlenek a számítógépes programok. A kép létrehozása így is hosszadalmas, fáradságos, aprólékos manuális munkát igényel. A lényeg kiemeléséhez gyakran használom a színek „mintavételezését” . Több képemen bemutatom a kiinduló naturális részletet, majd annak átalakított variációit.


Hagyományos technikákkal is foglalkozol? Mi a különbség a digitális és a hagyományos alkotói módszer között? Hogyan lehet egyensúlyt tartani a különböző munkamódszerek között?

Jelenleg csak digitális technikával dolgozom. Technikai értelemben nagy a távolság a hagyományos és a digitális munka között. Az alkotói munka lényegét tekintve nincsen különbség, a befejezett munka impulzusokat és kapcsolódási lehetőségeket kell hogy adjon a szemlélőnek, vizuális minőségével pedig bizonyítania kell az alkotó vizuális kultúrájának magasabb színvonalát.


Mikor lettél a Magyar Elektrográfiai Társaság tagja? Miért fontos számodra ez a tagság? Mit adott a Társaság neked?

2013-től vagyok a Magyar Elektrográfiai Társaság tagja. Számomra jelentősen megkönnyítette a művészeti életben való aktívabb részvétel lehetőségét a tagok részére meghirdetett pályázatok és kiállítások, meghívások révén.


Most éppen min dolgozol? Milyen téma foglalkoztat? Hol találkozhatunk a munkáiddal legközelebb?

Jelenleg a Benczúr Ház Galériájában (Budapest, VI. Benczúr u. 27.) látható Részek és hullámok című önálló kiállításom március végéig. Készülök a MET által kiírt Digitális Agóra 2018 nemzetközi pályázatra is. Áprilisban várható két csoportos kiállítás melyen szerepelek: a „Kitelepítések 70” pályázat budapesti záró kiállításán, majd a Próféta Galériában a Bicsérdi Nemzetközi Művésztelep jubileumi kiállításán.


Az itt bemutatásra kerülő alkotásod mikor készült, miért ezt a munkát választottad?

A Részek és hullámok művem 2017-ben készült. Alkotó munkánk meghatározó eleme a fény. A kép címével is utalok a fény fizikai természetének kettősségére, de utalok a szerkesztés sajátosságaira és kettős értelmére. Naturálisan megjelenő növényi rész szín és vonalvariációi váltakoznak, majd a variálódó részek hullámszerű mozgással, fakuló színekkel és gyengülő karakterrel simulnak bele a világegyetem nagy rendszerébe.

 

Impresszum
 • Hungarian Electrographic Art Association/HEAA

  Telefon: +36-1-208-5090
  Mobil: +36-30-612 - 0235
  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Kapcsolat:HAász Ágnes elnök
  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Mobil: +36-30-657-5206
  MET Galéria 1117 Budapest, Bölcső u. 9. fsz. üzletsor 1.

fb art Vimeo Icon 01

Együttműködő partnerek

MKLOGO      ArtKalauz logo s


Médiapartnerek

kepiras header3  sp logo feher jpg  Logo m muhely folyoirat feher  újművészet  ikon  műértő  Dokuweb