Hegedűs Mária emlékére

Megrendüléssel adjuk hírül, 2017. december 24-én, méltósággal viselt súlyos betegség következtében elhunyt Hegedűs Mária költő, vizuális művész, pedagógus.

Hegedűs Mária 

1951.Hajdúnánás – 2017. Kazincbarcika

Életrajza

1970-től a Hajdúnánási Városi Művelődési Házban volt népművelő. 1974-ben Népművelés-Könyvtár szakon diplomázott a Debreceni Tanítóképző Főiskolán. Még ugyanebben az évben Kazincbarcikán az Egressy Béni Művelődési Központban folytatta népművelői pályáját. 1978-tól 1984-ig ugyanitt a városi tanács művelődési osztályán volt népművelési felügyelő. 1984-től nyugdíjazásáig a kazincbarcikai Irinyi János Szakközépiskola könyvtárosa és magyar szakos tanára volt. Közben folytatta tanulmányait: 1982-ben Magyar-Népművelés szakon diplomázott az ELTE Bölcsészettudományi Karán. 2000-től PhD hallgató az ELTE Modern Irodalom Tanszékén. 2005-től tagja a Magyar Írószövetségnek.

Munkássága

Részvétele a Magyar Elektrográfia Társaság kiállításain:
2010. •MATRICÁK, Kisméretű Elektrográfiák Nemzetközi Kiállítása, Karinthy Szalon, Budapest
2010. •MEGA-PIXEL, 2. Digitális Alkotások Országos Tárlata, Magyar Alkotóművészek Háza, Budapest
2012. •MATRICÁK, Kisméretű Elektrográfiák Nemzetközi Kiállítása, Próféta Galéria, Budapest
2014. •MEGA-PIXEL, 3. Digitális Alkotások Országos Tárlata, MAOE Székház, Budapest
2017. •MATRICÁK – Pixelmezők, nemzetközi kiállítás, Vármező Galéria, Budapest 
2017. •MATRICÁK 2012 díjazottjainak kiállítása, Vármező Galéria, Budapest

A MATRICÁK 2012 kiállításon díjazott műve:

Tisztelet Schöffer Miklósnak 1   Tisztelet Schöffer Miklósnak 2   Tisztelet Schöffer Miklósnak 3   Tisztelet Schöffer Miklósnak 4

Tisztelet Schöffer Miklósnak

 
Hegedűs Máriának köszönhetjük a tavalyi párizsi kiállításunkat, általa ismerkedtünk meg Olivier Bonnin szobrászművésszel, akinek a galériájában bemutatkozhattunk. Köszönjük fáradozását, tisztelettel és szeretettel őrizzük emlékét.

Díjai

 • 1987-1988. Eötvös József-ösztöndíj 
 • 2007. Kazincbarcikáért Emlékérem, Pedagógus Szolgálati Emlékérem
 • Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele
 • MATRICÁK 2012 nemzetközi kiállítás, Hommage á Schöffer kategória zsűri díja

Hegedűs Mária vizuális alkotásai 1985-től vannak jelen a hazai és nemzetközi avantgárd művészeti életben. Ekkor lett tagja a párizsi Magyar Műhely baráti körének. Előadásaival, performanszaival rendszeresen részt vett a Magyar Műhely hazai és külföldi találkozóin. Alkotói és mentori kapcsolatot ápolt a Magyar Műhely alapítóival Bujdosó Alpárral, Nagy Pállal és Papp Tiborral. Első műveit és tanulmányait a párizsi Magyar Műhely folyóirat mutatta be.

Doktori dolgozatát az Arkánum szerkesztőjéről, a Magyar Műhely baráti köréhez is sok szállal kötődő kortárs költőről, Bakucz Józsefről írta, mely 2017 őszén megjelent. Hegedűs Mária könyvei egy-egy alkotói korszakot is jelentenek. Az én karneválomban az Apollinaire nevével fémjelzett ikonikus vizuális költemények műfaji sokszínűségét alkotja meg, az Összeszőtt mezőkben a tárgyköltészet műfaján belül, talált tárgyakon jeleníti meg térbeli költői szövegeit.

Olivier Bonnin képzőművész meghívására 2008 novemberében egy hónapig élt Palaiseau-ban, ahol a helyi művészeti közösség munkáit tanulmányozhatta. Élményeiről a Párizsi napló című könyvben számolt be. 2009-2012 között a Palaiseau-ban megismert művészeket – Olivier Bonnin, Loredana Rancatore, Rosa Puente és Gerard Chamayou művészeket Kazincbarcika város támogatásával bemutatták Kazincbarcikán és Budapest galériáiban (KAS Galéria, Ráday Képesház, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Galéria). 

2012-ben rendezvényszervezője volt a Művészet városi környezetben című nemzetközi szimpóziumnak, amely Olivier Bonnin és Gerard Chamayou kezdeményezésére, Kazincbarcika város és intézményei részvételével, nagy társadalmi összefogással valósult meg.

Kiállításairól, könyvbemutatóiról, performanszairól bővebben a Wikipédiában olvashatók információk.

Vizuális költeményei:

Vendég voltam

Vendég voltam

Vesszőfonat költemény 1999

Vesszőfonat költemény, 1999.

 

Kőbéka apám kerjében 1996

Kőbéka, apám kertjében, 1996.

Hegedűs Máriát, a tavaly szenteste elhunyt barátunkat, tagtársunkat a Spanyolnáthában Nagy Pál búcsúztatja:
http://www.spanyolnatha.hu/szerkesztosegi-hirek/elhunyt-hegedus-maria/662/

Impresszum
 • Hungarian Electrographic Art Association/HEAA

  Telefon: +36-1-208-5090
  Mobil: +36-30-612 - 0235
  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Kapcsolat:HAász Ágnes elnök
  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Mobil: +36-30-657-5206
  MET Galéria 1117 Budapest, Bölcső u. 9. fsz. üzletsor 1.

fb art Vimeo Icon 01

Együttműködő partnerek

MKLOGO      ArtKalauz logo s


Médiapartnerek

kepiras header3  sp logo feher jpg  Logo m muhely folyoirat feher  újművészet  ikon  műértő  Dokuweb