Szirmay Zsanett kiállítása a Müpában

A 2017-2018-as magyar V4-elnökség kulturális és tudományos programsorozata:

A Visegrádi Együttműködést – annak történelmi előzményeire építve – hozták létre a közösn múltra, értékekre, érdekekre, valamint a kölcsönös bizalomra alapozva Visegrádon. A négy országból –Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – álló Visegrádi Csoport (V4) megalakulása óta hatékonyan képviseli regionális érdekeinket, 2004 óta az Európai Unióban is. A V4 a stabilitást és a növekedést képviselő európai tényező. Az országok együttműködése kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy jobban megismerjük egymás hagyományait, művészetét, épített örökségét, természeti értékeit és kultúráját.

 
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-1
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-10
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-11
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-12
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-13
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-14
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-15
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-16
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-17
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-18
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-19
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-2
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-20
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-21
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-22
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-23
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-3
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-4
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-5
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-6
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-7
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-8
 • Szirmay-Zsanett_Soundweaving_-9

 

SoundWeavingV4 Edition

Magyarország jelenleg a Visegrádi Csoport elnökségét tölti be, ez inspirálta a SoundWeaving V4 Edition létrejöttét. Szirmay Zsanett, textilművész a Visegrádi Csoport országai közti kapcsolatra, a közös kulturális örökségre reflektálva alkotta meg a cseh, lengyel, szlovák és magyar keresztszemes hímzés motívumvilágát bemutató textilinstallációt. Ez a kiállítás a Visegrádi Csoport országait utazótárlatként bejárva, egymás után több helyszínen látogatható. A bemutatott minták és a zenelejátszó segítségével dallamokká alakuló motívumok a közös értékekből építkező Visegrádi Csoport országai közötti köteléket illusztrálják. A motívumok zenei átírását Vikukel Dániel zenész, zeneszerző fejlesztette a lyukszalagos zenelejátszó zengőfésűire. A kiállítás-sorozat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megbízásából a 2017-2018-as magyar V4-elnökség keretében valósul meg.

Mi a SoundWeaving V4 Edition?

A SoundWeaving V4 Edition minden érzékszervet egyszerre mozgató, a népművészet, a design és a zene határterületeit ötvöző projekt. Hívószava: transzformáció. A hímzések lézervágott textilekké, a keresztszemes minták pedig dallammá alakulnak. Az alkotási folyamatban a textilművész és a zeneszerző szorosan együttműködik, közös munkájuk lényege a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóra átírt, a cseh, lengyel, szlovák és magyar népi hímzésekből ismert, tradicionális keresztszemes minták és azok hangi leképezése.Szirmay Zsanett:

Szirmay Zsanett, textiltervező 2017-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen divat- és textiltervezőként. Zsanettet a merész kísérletezés és integratív gondolkodás jellemzi, a tervezés során nagy figyelmet fordít a hagyomány tiszteletére és az innovatív új kísérleti anyagok kombinálására. A SoundWeaving projektet is ennek szellemében valósította meg.
2013 óta tagja a Magyar Elektrográfiai Társaságnak, 2014 óta pedig a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületének. Rendszeresen kiállít, és részt vesz a minden évben megrendezésre kerülő frankfurti Heimtextil szakvásáron. 2015-ben elnyerte a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíjat, amelyet a SoundWeaving projekt fejlesztésére fordított. A SoundWeaving és második kiadása, a SoundWeavingMiddleEast Edition több európai és
közel-keleti innovációs és posztdigitális designhetet megjárt alkotás, továbbá számos nemzetközi és design magazin is leközölte az installációt. Szerepelt a milánói Domus, Wallpaper, Design Milk, Magyar Design Évkönyv, Book of Design, és a BBC Radio válogatásában is. Zsanett 2017-ben a Budapest Design Héten részt vett egy Smart Design versenyen egy okos kísérleti hangzó jacquard szövettel, melynek fejlesztésén jelenleg is dolgozik. Következő projektje a SoundWeaving 6.0, a StaatlicheMuseenzu Berlin - Pergamon Múzeum felkérésére.

Vikukel Dániel:

Vikukel Dániel zeneszerző, zongorista 3 éves kora óta zongorázik, klasszikus zenei tanulmányai mellett 9 éves korában megismerkedett a jazz műfajával is. A Konzervatórium után felvételt nyert a Zeneakadémia jazz-zeneszerzés szakára, ahol Binder Károlynál és Faragó Bélánál diplomázott. Az általa alapított SilenceFiction zenekarral egy nagylemez tulajdonosa, felléptek a Zeneakadémián, a CAFE Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon, a Veszprém Fest-en, valamint Csehország és Németország koncerttermeiben. Jelenleg vezetője a CymbalRush zenekarnak, amellyel 2018-ban másodszor kaptak meghívást a Sziget Fesztiválra. Tagja a Schell Judit és László Boldizsár vezette „A Nő illata” produkciónak, a Maszkura és a Tücsökraj zenekarnak, valamint Varga Viktor formációjának. Zeneszerzéssel a konzervatóriumi évek óta foglalkozik, hangszerelt már jazz zenekarra, nagyzenekarra és a cappella énekegyüttesre. Továbbá több reklámfilmzenét, filmzenét, akusztikus albumot írt zenekaroknak, számos lemezen közreműködött és összművészeti projektekben is részt vett. Szirmay Zsanettel 2015 óta dolgoznak együtt, Dániel a SoundWeavingV4 Edition zenei fejlesztésében működött közre.Kiállítási helyszínek

április 26 – május 5. Varsó /Galeria Apteka Sztuki

május 10 - 16. Ljubljana / Magyarország Nagykövetségének Kulturális

Központja, Balassi Intézet

május 11 - 21. Budapest / MÜPA

május 19 - 26. Łódź/ Łódź Design Festival

május 24 – 31. Kassa / Rovás Akadémia

május 29 – június 7. Győr /Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Esterházy – Palota

június 5 - 15. Pozsony / Pozsonyi Magyar Intézet

június 11 - 24. Prága / Prágai Magyar Intézet

június 19 - 28. Pilsen / StudentGallery

június 27- július 19. Pécs / Kodály Központ

 
Hybridart Management:

A Hybridart Management 2005 óta működik a kortárs vizuális művészet területén azzal a céllal, hogy a klasszikus formákból és keretekből kilépve, minél szélesebb körben ismertté tegye a hazai és külföldi képzőművészetet és designt. A visegrádi országokat bejáró utazótárlatait: a SoundWeaving V4 Editiont és az Entrée V4-et a magyar elnökség tudományos és kulturális programjait szervező és bonyolítóKözép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal együttműködésben valósítja meg.


További információk:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A kiállítások Facebook eseményei az alábbi oldalon érhetőek el:
www.facebook.com/artmoments
http://www.v4artanddesign.hu/

 

Impresszum
 • Hungarian Electrographic Art Association/HEAA

  Telefon: +36-1-208-5090
  Mobil: +36-30-612 - 0235
  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Kapcsolat:HAász Ágnes elnök
  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Mobil: +36-30-657-5206
  MET Galéria 1117 Budapest, Bölcső u. 9. fsz. üzletsor 1.

fb art Vimeo Icon 01

Együttműködő partnerek

MKLOGO      ArtKalauz logo s


Médiapartnerek

kepiras header3  sp logo feher jpg  Logo m muhely folyoirat feher  újművészet  ikon  műértő  Dokuweb